Portugal! Portugal! Portugal!

Een tijdreis van noord naar zuid
Lieke Noorman

Portugal is een geliefde vakantiebestemming: strand, bergen en levendige steden. Een modern, Europees land met snelwegen en wifi. Maar wie even graaft, vindt onder de oppervlakte de spannende, persoonlijke verhalen. Over wat binnen een mensenleven kan veranderen. Over de strijd van vroeger, die soms weer opspeelt in de betrekkelijke rust van nu.

Journalist en Portugal-liefhebber Lieke Noorman bezocht het land dertig jaar geleden voor het eerst, en bleef er komen. Nu gaat ze terug naar de mensen die ze toen leerde kennen, in de fadolokalen van Lissabon, of diep in het binnenland. Maar bovenal ontmoet zij voor haar nieuwe mensen: de mannen van de stokvisvaart; de grootgrondbezitters en landarbeiders die na de revolutie van 1974 vochten om de zuidelijke provincie Alentejo; de nostalgici in het geboortedorp van de vroegere dictator Salazar; de bedevaartgangers in Fátima; de studenten in Coimbra, twintigers in een stad met een lange en bewogen geschiedenis.

Portugal! Portugal! Portugal! is een boek vol nostalgie en levenslust, met herinneringen aan goede en niet zo goede oude tijden, dat steeds weer uitkomt bij het Portugal van nu.

Over Ankerplaats Amazone:
‘Met zo’n auteur in voorraad kan de reisliteratuur nog een hele poos mee.’
– Standaard der Letteren

Over Tootje – Het leven in een uitvaartcentrum:
‘Noorman beschrijft alles fijnzinnig, niet spottend, maar met oog voor het absurde én gevoelige.’
– Marja Pruis, De Groene Amsterdammer

‘Haar gave voor observatie, sfeertekening en puntig portretteren blijkt Noorman allerminst verloren.’
– VPRO Gids

Lieke Noorman werkte jarenlang als journalist voor onder andere Vrij Nederland, HP/De
Tijd, Avenue, VPRO radio, de Volkskrant en NRC Handelsblad. Over haar belevenissen in het Braziliaanse oerwoud schreef ze het boek Ankerplaats Amazone (1999). In 2012 verscheen Tootje – Het leven in een uitvaartcentrum.

  • Noorman weet als geen ander de Portugese ziel bloot te leggen
  • Voor de liefhebbers van de verhalen van Tim Parks, Pieter Waterdrinker en Komrij’s Vila Pouca

Te koop in de boekhandel of bestel on-line:
libris.nl/denieuweboekhandel